Стъклопакети

Изборът на качествени стъклопакети допринася за комфорта и добрия енергиен баланс в сградата.

Едни от водещите критерии за подбора на стъклопакетите са географско положение на сградата, изложението на помещенията и изискванията за шумоизолация и безопасност. Подходящият стъклопакет ще ни спести средства за отопление през зимата и за охлаждане през лятото.

При подбора на стъклопакети трябва да се обърне внимание на няколко основни аспекта:

  • термална изолация;
  • акустична изолация;
  • соларен и светлинен контрол;
  • сигурност и безопасност;
  • естетическа издържаност.

Основни видове стъклопакети, използвани при остъкляване на сгради:

Стъклопакети с К-стъкло

К-стъклото познато още като нискоемисионно е прозрачно флоатно стъкло с бял отражателен оттенък с титаниево нискоемисионно покритие от едната страна.
Титаниевото покритие позволява пропускането на повече топлина отвън навътре, отколкото отвътре навън. По този начин значително се намалява загубата на енергия.

К-стъклото се използва като вътрешно в стъклопакет. Има добри изолационни свойства, благодарение на които не се образува конденз по крайщата на стъклата.

Този тип стъкло се използва за студени помещения. Не се препоръчва за единично остъкляване, също така за стаи с южно изложение, тъй като през летния сезон ефектът ще бъде допълнително покачване на температурата.

Стъклопакети със стъкло 4 сезона

Този вид стъкло е познато още и като "всесезонно" стъкло и представлява осъвършенстван вариант на нискоемисионното К-стъкло.

Стъклото 4 сезона е снабдено с двойно прозрачно покритие от специални сребърни сплави и променя своя режим на работата в зависимост от атмосферните условия. Всесезонното стъкло има по-висок слънцезащитен фактор и отразява до 57% от слънчевите лъчи.

Употребата му в стъклопакет е изключително подходяща за нашия географски район, поради това че се постига задържане на топлина и в двете посоки. В летните месеци стъклото отразява голяма част от топлината, без да позволява проникването й в помещението. През зимните месеци благодарение на свойствата на нискоемисионното К-стъкло предотваратява загуба на топлина отвътре навън.

За помещения с южно, югоизточно и югозападно изложение е удачно да се използва стъклопакет с всесезонно стъкло, тъй като благодарение на него се задържа топлината и в двете посоки. По този начин се постига намаляване на загубите на топлина през зимата и редуциране на слънчевата топлина през лятото, което води до намаляване на разходите за отопление и охлаждане.

Стъклопакети с Флоатно стъкло

Този тип стъкло е основен компонент на всички останали разновидности. Флоатното стъкло може да е прозрачно или цветно.

Стъклопакети със Стопсол стъкло

Стъкло Стопсол притежава отлични характеристики и е предпочитан избор от много архитекти и строители. Има свойството да отразява до 2/3 от топлината на слънчевия спектър, благодарение на което помещението остава хладно и добре осветено. Притежава изключително твърда повърхност, неподатлива на зацапване и надраскване и е оптимален вариант за фасади или покриви.

Стъклопакети със Сънерджи стъкло

Стъклата Сънерджи предлагат отличен соларен контрол, като спомагат за бързото охлаждане на помещението през лятото. Съчетават отлично топлоизолация и слънцезащита. Благодарение на балансираната комбинация от светлопропускливост, топлинна изолация и соларна защита се осигурява максимален визуален и топлинен комфорт.

Употребата на Сънерджи в стъклопакет подобрява многократно соларната защита и топлоизолацията.